Σάββατο 11 Ιουνίου 2016

ΤΑ ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΙΑ, Μωρίς Ντρυόν




ΤΑ ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΙΑ, του ΜΩΡΙΣ ΝΤΡΥΟΝ
(Les Memoirs de Zeus, Maurice Druon, 1967)
Εκδόσεις ΩΚΕΑΝΙΔΑ, 2004
Σελίδες 572

Ο Μωρίς Ντρυόν (1918–2009) γεννήθηκε στο Παρίσι.  Από δεκαοκτώ ετών άρχισε να δημοσιεύει σε λογοτεχνικά περιοδικά και εφημερίδες. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες. Έλαβε μέρος στη γαλλική αντίσταση και μετά τη λήξη του πολέμου αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά στη λογοτεχνία. Έλαβε το βραβείο Goncourt το 1948 για το έργο του Les Grandes Familles, και το 1966 εκλέχθηκε μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας. Διετέλεσε επίσης υπουργός Πολιτισμού (1973-74), ενώ το 1978 έγινε βουλευτής και ευρωβουλευτής.
ΤΑ ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΙΑ γράφτηκαν στη διάρκεια μιας πενταετίας από το 1962 έως το 1967. Το βιβλίο χωρίζεται σε Δύο Μέρη και Δώδεκα Εποχές:
ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ: Η ΑΥΓΗ ΤΩΝ ΘΕΩΝ
Εποχή Πρώτη – Ο Ουρανός και ο Χρόνος
Εποχή Δεύτερη – Λίκνο μου ήταν η Κρήτη
Εποχή Τρίτη – Οι έρωτες διαπλάθουν τη νιότη
Εποχή Τέταρτη – Η δοκιμασία και η εξουσία
Εποχή Πέμπτη – Η σωστή κίνηση
Εποχή Έκτη – Ερημιά ή αλυσίδα

ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ: ΟΙ ΜΕΡΕΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ
Εποχή έβδομη – Τα παιδιά της Ήρας
Εποχή Όγδοη – Κι άλλοι θεοί για τους ανθρώπους
Εποχή Ένατη – Ο κλέφτης του κεραυνού
Εποχή Δέκατη – Ο Τυφώνας, ο Τάνταλος και ο Κατακλυσμός
Εποχή Ενδέκατη – Νέα φυλή, νέοι έρωτες
Εποχή Δωδέκατη – Οι τελευταίοι θεοί

Διαβάζουμε στην παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου: «Οι οικογενειακές του υποθέσεις ήταν πάντα μπερδεμένες. Οι ανταγωνισμοί, η πάλη για την εξουσία, που συνήθως κατέληγε σε κάποια σφαγή, ήταν στην ημερήσια διάταξη. Γύρω του περιφερόταν ένας ολόκληρος πληθυσμός από αδέλφια και ξαδέλφια σε μόνιμο αναβρασμό, με έπαθλο την πρωτοκαθεδρία στον Όλυμπο και την κυριαρχία του κόσμου των θνητών. Οι ερωτικές του περιπέτειες υπήρξαν ως γνωστόν εκρηκτικές. Παρά τις κρίσεις ζήλιας της συζύγου του ερωτευόταν αδιακρίτως θνητές και αθάνατες, ενσαρκώνοντας την ιδιοσυγκρασία ενός κόσμου που αντιμετώπιζε τους ανθρώπους σαν θεούς και τους θεούς σαν ανθρώπους. Ο κόσμος του ήταν η Ελλάδα και ο ίδιος ο απόλυτος άρχοντάς του, ο Δίας.»

Η γνώμη μου: Η παρουσίαση στο οπισθόφυλλο κάπως αδικεί το βιβλίο. Εάν διαπραγματευόταν απλώς το κυνήγι του ολυμπίου θρόνου και τις ερωτικές περιπέτειες του Δία, μάλλον δεν θα το πρότεινα. Εδώ, η Ελληνική Μυθολογία παρουσιάζεται μαζί με τη φιλοσοφία και την κοσμοθεωρία που εμπεριέχει, καθώς και με ταυτόχρονες αναφορές και συγκρίσεις, άμεσες ή λανθάνουσες, στη σημερινή εποχή. 

Ένα από τα πιο συναρπαστικά στοιχεία του βιβλίου είναι ότι κάθε θεότητα αντιστοιχεί σε έναν αναγνωρίσιμο τύπο ανθρώπου, ενώ ο καθένας από μας, αν προσεγγίσει με προσοχή και ειλικρίνεια τον χαρακτήρα των θεοτήτων, θα βρει και τα δικά του δυνατά και αδύνατα σημεία.

Η γραφή είναι λογοτεχνική, χωρίς να κουράζει στο ελάχιστο, αντιθέτως γοητεύει, η αφήγηση ρέει, προκαλεί το ενδιαφέρον μας, αν όχι για την εξέλιξη των γεγονότων τα οποία πιθανώς γνωρίζουμε και θυμόμαστε, αλλά για τα πραγματικά αίτια που τα προκάλεσαν και το σκοπό που εξυπηρετούσαν, δοσμένα μέσα από την λογική και τη φιλοσοφική ματιά του Δία, του υπέρτατου άρχοντα του αρχαίου ελληνικού κόσμου.


Διαβάστε το και θα αγαπήσετε ξανά εκείνον τον κόσμο στα χώματα του οποίου βαδίζουμε και αναπνέουμε!


Το άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά εδώ: http://enloutrakio.gr/category/aggelikh/



Βρείτε την Αγγελική Μπούλιαρη και τα βιβλία της εδώ:







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου