Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

ΠΕΝΤΕ ΚΑΛΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΟΥ ΕΙΔΑ ΣΤΗΝ BERLINALE 2014

1. BOYHOOD   - Richard Linklater


Από το 2002 ο Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ συγκέντρωνε τους ίδιους ηθοποιούς μπροστά στην κάμερα γι' αυτή τη μοναδική παρουσίαση μιας ταινίας που δίνει τη δυνατότητα στον θεατή να παρακολουθεί πώς εξελίσσονται οι ήρωες στη ζωή τους για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ειλικρινής και πρόθυμος να πειραματιστεί, ο Λινκλέιτερ ακολουθεί τον χαρακτήρα του Μέισον από τις πρώτες μέρες του στο σχολείο στο Όστιν μέχρι τη στιγμή που γίνεται δεκτός στο κολέγιο. Ο Μέισον έχει να αντιμετωπίσει μια αδερφή και δυο χωρισμένους γονείς. Τον αλλόκοτο πατέρα του που ίσως ωριμάσει κάποια μέρα υποδύεται ο Ethan Hawke, ενώ η Patricia Arquette υποδύεται τη μητέρα που προσπαθεί μόνη της να τα βγάλει πέρα και να τελειώσει τις σπουδές της, και που έχει μια τάση να ερωτεύεται τον λάθος άνδρα. 
Στο κέντρο αυτού του χαοτικού συναισθηματικού κόσμου βρίσκεται ο ίδιος ο Μέισον  (Ellar Coltrane), του οποίου οι έξυπνοι σχολιασμοί γίνονται εξυπνότεροι χρόνο με το χρόνο. Με αφηγηματικές πινελιές εκτεταμένες και χωρίς βιασύνη, η ταινία περιγράφει τις επιθυμίες και τις ανησυχίες της ζωής, μεγάλες και μικρές, καθώς επίσης τις ανάγκες και τους φόβους ενός εφήβου, δίνοντας έτσι μια πανοραμική και διασκεδαστική εικόνα των παιδιών και των νέων της Αμερικής σήμερα.








2. CESAR CHAVEZ - Diego Luna



Η κάμερα ακολουθεί από κοντά τον επώνυμο ήρωα, Σέζαρ Τσάβες στον αγώνα του για καλύτερα μεροκάματα και συνθήκες διαβίωσης για τους εργαζόμενους στα αγροκτήματα στην Καλλιφόρνια. Οι περισσότεροι απ' αυτούς είναι οι αποκαλούμενοι "μπρασέρος", εποχιακοί εργάτες από το Μεξικό, στους οποίους επιτρέπεται να παραμένουν και να εργάζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, μόνο εφόσον εκτελούν αγροτική εργασία. Γενικά, δεν έχουν δικαιώματα, είναι αντικείμενα εκμετάλλευσης των γαιοκτημόνων και υπόκεινται σε φυλετικές διακρίσεις και βίαιη μεταχείριση. Το 1960, μαζί με την συνεργάτιδά του στην εκστρατεία, την Ντολόρες Χουέρτο, ο Λατινο-αμερικάνος Τσάβες ιδρύει την ένωση των Ενωμένων Εργατών Αγροκτημάτων. "Si, se puede - Yes, it can be done" είναι το σύνθημα κάτω από το οποίο οργανώνονται ολοένα και περισσότεροι εργάτες, κατεβάινουν σε απεργία ή σε πορείες διαμαρτυρίας. Το ειρηνικό κίνημα διαμαρτυρίας του Τσάβες σύντομα δέχεται υποστήριξη από κάθε γωνιά της χώρας, ακόμα και από πολιτικές οργανώσεις.
Το σενάριο για τη δεύτερη ταινία του Ντιέγκο Λούνα γράφτηκε σε στενή συνεργασία με την οικογένεια Τσάβες ο οποίος πέθανε το 1993. 
Η ταινία αποτελεί το συγκινητικό πορτρέτο του πατέρα μιας οικογένειας και συγχρόνως του χαρισματικού ηγέτη των εργατών, ο οποίος κατάφερε να πείσει αναρίθμητους ανθρώπους να διεκδικήσουν τελικά τα δικαιώματά τους.
















Βρείτε πληροφορίες για τον ηγέτη και το εργατικό κίνημα:
http://www.ufw.org/_page.php?menu=research&inc=history/07.html

Δείτε σκηνές από την ταινία του Ντιέγκο Λούνα:


http://www.youtube.com/watch?v=VuLXuoN1hh4


Δείτε στιγμιότυπα από τη ζωή του Τσάβες:
http://www.youtube.com/watch?v=luLt8mfhFYs




3. ALOFT - Claudia Llosa




Στην ταινία Aloft (Πετώντας ψηλά), η Κλαούντια Λιόσα, η οποία κέρδισε την Χρυσή 'Αρκτο το 2009 για την ταινία La teta asustada, μας αφηγείται μια ιστορία για την υπευθυνότητα και τα ριζοσπαστικά καινούργια ξεκινήματα. Με τη συνοδεία ενός νεαρού ντοκουμενταρίστα, ο Ιβάν εισχωρεί όλο και πιο βαθιά μέσα σ' ένα άγνωστο παγωμένο τοπίο. Η ταινία χρησιμοποιεί ένα αινιγματικό δίκτυο αναδρομών για να μας αποκαλύψει τους λόγους που κρύβονται πίσω απ' αυτό το ταξίδι. Όταν ο Ιβάν ήταν μικρός, η μητέρα του η Νάνα εργαζόταν σ' ένα αγρόκτημα όπου φρόντιζε επίσης τον Γκάλι, τον μικρότερο αδερφό του Ιβάν, του οποίου η διανοητική υγεία χειροτέρευε ως αποτέλεσμα μιας εκφυλιστικής ασθένειας. Η Νάνα ζητάει από τον Ιβάν να στηρίξει τον αδερφό του, αλλά αντίθετα εκείνος προκλητικά αποσύρεται σ' ένα δικό του κόσμο ακολουθώντας το γεράκι του, Ίντι, στις πτήσεις του ψηλά στον αέρα. Μια μέρα ένας θεραπευτής φθάνει στον τόπο τους και μέσω αυτού η Νάνα αποκαλύπτει τις δικές της θεραπευτικές δυνάμεις. Μαζί κατασκευάζουν εύθραυστες τέντες από κλαδιά, κάτω από τις οποίες βοηθούν παιδιά των συνανθρώπων τους να θεραπευτούν. Όμως, τότε συμβαίνει ένα τραγικό γεγονός το οποίο διαλύει την οικογένεια της Νάνας. Χρόνια αργότερα, καθώς η ιστορία επιστρέφει στο παρόν, ο Ιβάν ξεκινάει την αναζήτηση της μητέρας του. Είναι πατέρας πια και ο ίδιος και έχει ακούσει φήμες ότι η Νάνα έχει στήσει τη σκηνή της στην άκρη μιας παγωμένης λίμνης.











4. THE 100-YEAR-OLD MAN WHO CLIMBED OUT OF THE WINDOW AND DISAPPEARED - Felix Herngren





Η ζωή του Άλαν Κάρλσον  υπήρξε πάντα εκρηκτική - και όχι μόνο επειδή επιρρεπής στο δυναμίτη από μικρή ηλικία. Η μεγαλύτερη περιπέτειά του αρχίζει στα 100στά γενέθλιά του, όταν το σκάει από το γηροκομείο με τις παντόφλες του και ανακαλύπτει μια βαλίτσα γεμάτη χρήματα την οποία στο εξής αισθάνεται υποχρεωμένος να προστατεύσει. Ο Άλαν κάνει φίλους, συναντάει κακοποιούς και απατεώνες, καθώς επίσης και την ελεφαντίνα Σόνια, με την οποία θα ταξιδέψει αεροπορικώς στην Ινδονησία. Κανείς απ' αυτούς δεν είναι ιδιαίτερος για τον Άλαν, του οποίου τα ταξίδια στη διάρκεια του περασμένου αιώνα ανά την υφήλιο τον έκαναν να συναντήσει μερικές από τις πιο διάσημες παγκόσμιες προσωπικότητες. Χωρίς να το ξέρει, έχει επίσης συμβάλει στην ανάληψη σημαντικών πολιτικών αποφάσεων.




Το πρώτο μυθιστόρημα του Σουηδού Γιούνας Γιούνασονβρισκόταν στην κορυφή της λίστας ευπώλητων του Γερμανικού Περιοδικού Der Spiegel για αρκετούς μήνες και πούλησε πάνω από δύο εκατομμύρια αντίτυπα μονάχα στην Γερμανία. Σ' αυτή την κινηματογραφική προσαρμογή, ο Σουηδός σκηνοθέτης και κωμικός Φέλιξ Χέρνγκρεν παρουσιάζει μια θαυμάσια αίσθηση του παραλόγου. Με πολλές αναδρομές στο παρελθόν, η αφήγηση αυτού του ταξιδιού πίσω στο χρόνο διαμέσου του εικοστού αιώνα φωτίζει μια ολόκληρη εποχή. Η ταινία γυρίστηκε στην Σουηδία και στην Ανατολική Ευρώπη.







Είκοσι κινηματογραφικές εταιρείες διεκδίκησαν τα δικαιώματα του βιβλίου, για να κερδίσει τελικά η Σουηδική Nice FLX Pictures που γύρισε την απολαυστική, ξεκαρδιστική ταινία σε σκηνοθεσία Felix Herngren.

Δείτε σκηνές από την ταινία εδώ: http://www.euronews.com/2014/02/25/the-100-year-old-man-bestseller-now-a-film-celebrates-the-spirit-of-adventure/




5. THREE INDIAN TALES - Robert Morin (Generation 14plus)




Τρεις ιστορίες για τη νέα γενιά Ινδιάνων που ζουν σε καταυλισμούς: Ο Έρικ που ονειρεύεται να ιδρύσει έναν κοινοτικό τηλεοπτικό σταθμό, ο Σέιν που τριγυρίζει ακούγοντας εμμονικά κλασσική μουσική, και τρία κορίτσια που λατρεύουν ένα γυναικείο ινδιάνικο πνεύμα.















1 σχόλιο:

  1. Πολύ ωραίες σκέψεις, σε αυτές που έχω δει κι εγώ, συμφωνώ απόλυτα! Στις υπόλοιπες, εμπιστεύομαι την κρίση σου, και αν έρθουν στην Ελλάδα, θα τις δω. χχχχχ

    ΑπάντησηΔιαγραφή