Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

Η ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ





Η ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ
Στοιχεία συναισθηματικής γραμματικής
Συγγραφέας:  ISABELLE FILLIOZAT
Μετάφραση: Βασιλική Κοκκίνου
Σελίδες: 383
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΝΑΛΙΟΣ

Η επανάσταση των συναισθημάτων απέναντι στη λογική

Μετά τη βασιλεία του I.Q., του τυραννικού δείκτη νοημοσύνης, οι επιστήμονες σήμερα τονίζουν πόσο μεγάλη είναι η σημασία των ανθρώπινων συναισθημάτων. Ο ρόλος τους είναι ουσιώδης όσον αφορά στην επικοινωνία αλλά και για να γινόμαστε πειστικοί.
Άγχος, ντροπή, κατάθλιψη, ηττοπάθεια, ανασφάλεια, απειλή, βία και μοναξιά... Μήπως όλα αυτά τα κακά που απειλούν τον άνθρωπο έχουν κοινή αιτία; Μήπως μπορούμε να τα θεραπεύσουμε χωρίς αντικαταθλιπτικά, αγχολυτικά, υπνωτικά χάπια; Μήπως ο οργανισμός μας, η «φαρμακαποθήκη» μας, όπως είπε ο Ιπποκράτης, κρύβει τη θεραπεία για κάθε μια ασθένεια;
Στο σχολείο μαθαίνουμε ιστορία, γεωγραφία, μαθηματικά και άλλα, αλλά τίποτε για το πώς να είμαστε αποτελεσματικοί απέναντι στους εαυτούς μας και κατ’ επέκτασιν στους άλλους. Δεν θα ήταν χρήσιμο, για παράδειγμα, να μας δίδασκαν ποια είναι τα στάδια του πένθους, τι είναι οργή, τι σημαίνει να αποφεύγεις μια σύγκρουση, προτιμώντας τη λύση της μη-βίας, αντί να αποστηθίζουμε τα ονόματα των προφητών της Παλαιάς Διαθήκης;
Είναι πια καιρός να μάθουμε να κατανοούμε τα συναισθήματα μας, αφού αυτά θα μας λυτρώσουν από τις «ασθένειες» που μας κατατρύχουν. Δεν σημαίνει τίποτε απολύτως να έχει κανείς υψηλό δείκτη νοημοσύνης, όταν δεν ξέρει να αντλεί δυνάμεις και ίαση από την βαθιά ζωογόνα πηγή των θετικών συναισθημάτων που κρύβει μέσα του.
Η εμπιστοσύνη στον εαυτό μας, η δημιουργικότητα, η αυτονομία, η αυτάρκεια, είναι δυνάμεις που θα τις αντλήσουμε από την νοημοσύνη της καρδιάς μας. Γιατί η νοημοσύνη της καρδιάς του ανθρώπου, νοημοσύνη συναισθηματική που πηγάζει από τις μεταξύ μας σχέσεις, είναι η νοημοσύνη του αύριο. (ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
·         Εισαγωγή
·         Όταν το κεφάλι και η καρδιά δεν θα κάνουν πια πόλεμο
·         Κρύψτε αυτά τα συναισθήματα που δεν μπορώ να καταλάβω
·         Η ψυχοφυσιολογία των συναισθημάτων
·         Υπερευαισθησία και ξεσπάσματα
·         Τα πολλαπλά πρόσωπα του φόβου
·         Για τη βία και την εξουσία
·         Ένας υγιής θυμός
·         Αγαπώ, η χαρά
·         Θλίψη ή κατάθλιψη
·         Η τέχνη του να είσαι ευτυχισμένος και να κάνεις τους άλλους ευτυχισμένους
·         Ενσυναίσθηση και επίλυση των συγκρούσεων
·         Συμπαρασταθείτε στη συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού
·         Επίλογος
·         Βιβλιογραφία

Η συγγραφέας Ιζαμπέλ Φιλιοζά, γεννήθηκε το 1957 στο Παρίσι από γονείς ψυχολόγους-ψυχαναλυτές, και ακολούθησε τον ίδιο κλάδο. Ψυχοθεραπεύτρια για πάνω από 30 χρόνια, ανέπτυξε τη δική της προσέγγιση που βασίζεται στην ενσυναίσθηση. Ασχολείται κυρίως με γονείς και παιδιά και επικεντρώνεται σε αποτελεσματικές μεθόδους. Τα βιβλία της αναφέρονται στη συναισθηματική νοημοσύνη και στις σχέσεις, στο πώς να αισθάνεται κανείς καλύτερα με τον εαυτό του και τους άλλους, και πώς να είναι θετικός γονέας.
Τα βιβλία της Η νοημοσύνη της καρδιάς και Στην καρδιά των συναισθημάτων του παιδιού είναι δυο από τα πιο πολυδιαβασμένα βιβλία του είδους στον κόσμο.


Το άρθρο δημοσιεύτηκε εδώ: 
http://enloutrakio.gr/%CE%B7-%CE%B1%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B9%CE%B1%CF%81%CE%B7-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%84%CE%B5%CE%B9%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CE%B7-%CE%BD%CE%BF%CE%B7%CE%BC/



Βρείτε την Αγγελική Μπούλιαρη και τα βιβλία της εδώ:





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου